1
2
3
4
5
6
7
8
9

Havebrug

Associationen har en have på ca. 2000 m2. I 2003 begyndte man med havebrug, men på grund af mangel på kvalificerede gartnere og mangel på vand er der ikke mulighed for stor havesucces.

I 2005 forsøgte man sig med plantning af Sahel æbletræer. Disse frugttræer er meget værdsat af burkinerne, og senere er træerne blevet podet med en anden variant i håb om at producere større og bedre æbler og dermed få større indkomst. Podningen blev en succes, men desværre bliver disse æbletræer ofte angrebet af insekter.

Siden 2006 har det været let at få vand til haven, idet solpaneler på taget sørger for, at havens 3 vandbassiner bliver fyldt.
Desværre gav haven ikke så meget udbytte, som der egentlig var grundlag for. ”Gartnerne” fik ikke tilstrækkelig med indkomst til at forsørge deres familier. De ville derfor have ”private haver”, og Kologh Nabas have tjente som lagerplads for planter til deres private ”planteskoler”.

I 2010 begyndte havebruget mere eller mindre forfra, med støtte fra belgiske venner.

Det var tanken at det skulle være økologisk havebrug, hvor der ikke skulle anvendes kustgødning eller insektmidler. Edmund Zongo fra Miljøministeriet fik som opgave at være konsulent i forbindelse med havebruget, og belgierne afholdt alle udgifter.

Der var stor begejstring for haven efter belgiernes overtagelse af udgifterne, og havegruppen bestod af 3 kvinder og 2 mænd. Der blev lavet forsøg med dyrkning af forskellige planter og træer. Men begejstringen stilnede af, da man fandt ud af, at der ikke blev noget overskud af havebruget, og i 2016 trak belgierne deres tilskud til haven tilbage.

I 2017 er der afholdt en del møder for at diskutere, hvordan man kan få haven til at give indtægter, dels til ”gartnerne”, dels til associationen. Der er afholdt et kursus i fremstilling af blomsterpotter af cement, og der skal plantes et antal frugttræer. Man vil nu endnu engang forsøge at få haven til at give overskud. Hvis det ikke lykkes, er det sandsynligt, at havegruppen nedlægges.